Ideid katsikukinkideks

Uue ilmakodaniku saabudes soovitakse ikka midagi kinkida, aga milline võiks olla hea kingitus, mis rõõmustab värsket perekonda ja ei jää hiljem kasutult sahtlisse või riiulile tolmu koguma. Kindlasti on hea nipp lihtsalt vanematelt uurida, et kas neil on mingeid kindlaid soove või vastupidi, kas on miskit, mida nad kindlasti kingiks ei oota, ühtlasi on täiesti mõistlik, kui kingitus on praktilise moega mõne nipsasjakese asemel.
Siin aga mõned ideed neile, kes kinki otsimas, miks mitte ka perele endale, et mida näiteks soovida võiks. Hinnaskaalalt on asju väga erinevaid ja eks see oleneb konkreetsetest võimalustest, hea mõte on ka mõne teise katsiku külalisega kink koos teha.


Lasteraamatud on alati hea mõte, aga, et sellele kingile omaette väärtust lisada võiks kinkija kirjutada raamatusse ka pühenduse ja ehk ka mõne mõtte, miks just selle raamatu otsustas kinkida - seda on tulevikus lapsel põnev ja armas lugeda. Kui peres juba lapsi ja raamatuid on, siis tasub uurida, et millised raamatud juba olemas on.

Beebitekid, eriti bambusest, meriinost võiks olla ka miski, mis beebiga toimetades ära kulub, läheb neid tekke ju nii beebile alla kui peale, omaette tekk võib olla võimlemas käimiseks või autosse ja nii on tore, kui neid on rohkem kui üks. Bambusest tekid on aga tihti pehmemad kui muud materjalid ja seda ka pärast pesu, meriinotekid on eriti hea valik just talvebeebide soojas hoidmiseks.


Villa-siidi ja meriinost beebiriided on hea lisa beebi garderoobi aastaringselt. Kui üldiselt on riided miski, mida pere ehk ise valida soovib, siis villariiete minimalistlik disain peaks sobituma üsna igasuguse maitsega. Selleks, et beebi need riided kindlasti selga ka saaks, tasub suuruste osas pigem osta number-paar praegusest suurusest ette, siis pole ohtu, et kink juba kinkimise hetkel väike on.

Mänguasjade kinkimine on tihti esimene mõte, mis katsiku külalistele pähe tuleb, aga mida üldiselt kõige keerulisem valida, et lõpuks beebi kodu igasugu mänguasjadest üle ei ajaks ja need tõesti temas ka huvi ärataks. Selles osas on ka pigem kasulik küsida perelt endalt suuniseid, eriti kuna nii mõnigi soovib välitda plastikut või eelistab väga eredatele värvidele rohkem mahedamaid toone. Küll aga võib head meelt teha näiteks naturaalsest kummist närimislelu, mis hiljem hammaste tuleku ajal on ohutuks valu leevendajaks beebi igemete sügamisel. Valikul võiks ka silmas pidada, et lelu oleks kergesti puhastatav ja ei oleks kohta, kuhu sel saaks vett sisse minna.

Naturaalsest kummist vannimänguasjad koos bambusest vannilinaga on mõnus kingitus, vannilina saab käiku minna praktiliseslt esimesest päevast ja hiljem on beebil vahva vannis näiteks oma kumiparte ujutada. Bambusest rätik on aga pehmem kui puuvillane ja säilitab selle pehmuse ka pärast pesusid ning on ühtlasi ka suurema imavusega.


Asi, millest on pikka aega kasu on näiteks väike maheda valgusega öölamp. Esialgu saab see abiks olla beebi öise söötmise või mähkmevahetuse ajal, et oleks veidi valgust, aga et see samas poleks nii ere, et beebit liialt ärataks, hiljem kui laps juba omaette toas magab on öölamp tal jätkuvalt kasutuses, eriti meeldivad lastele just natuke lõbusa väljanäegemisega lambid. Väike lamp, mis on patareide või aku toitel on suurepärane asi ka lastega reisides, kus öösel võib vaja minna just sellist valgust, et võõras kohas beebiga vajalikud toimingud tehtud saaks või suurem laps keset ööd ise wc leiaks.


Tihti tahetakse värskele perele kinkida ka mähkmeid, kuid seal on alati oht, et valitud mark ei sobi või on beebi juba kingitud suurusest välja kasvanud. Tore alternatiiv ühekordsete mähkmete kinkimisele on hoopis kaasaegsed riidest mähkmed - nii on kingitus keskkonda säästvam, palju ilusam - sest riidest mähkmeid tehakse absoluutselt igale maitsele, oluliselt kauem kasutatav ning ka suurused universaalsemad. Hästi hoitud riidest mähkme võib hiljem prügikasti asemel hoopis lapsele mälestuste karpi talletada. Ka vaid ühe riidest mähkme kinkimisel ja selle kord päevas kasutamisel hoiab pere kuus ca 30 ühekordset mähet kokku. Hea valik on ka riidest ujumismähkmed, kui nö tavalisi kinkida siiski ei soovi, sest beebidel on esimestel elukuudel enamasti ikka käigud ujutamise sessioonidele, kus sellised mähkmed hästi sobivad.

Eelmist kingiideed võib ka veidi laiendada ning ujumismähkmetega koos kinkida kohe ka beebide ujumistunni kinkekaart, nii on kingitus praktiline ja loob ka perele toredaid emotsioone. Kel ujutamise kohta lähedal pole või see ei sobi, võiks alternatiiviks kaaluda ka beebidele mõeldud võimlemistundide kinkekaarti, sest võimlemine on kasulik kõigile väikestele ning tore vaheldus ka emale-isale miskit kodust väljaspool ette võtta.


Vahel on värskel perel nii kiire uue elukorraldusega harjumisel, et näiteks perekondliku fotosessiooni korraldamine läheb üldse meelest, nii on heaks kingituseks ka fotosessiooni kinkekaart, eriti äge kui kinkijatel on eelnevalt õnnestunud välja selgitada, millist fotograafi pere eelistaks või stiililt sobiks. Selline kingitus võib perele olla lõpuks hindamatu väärtusega, kui ka aastaid hiljem on olemas pildid esimestest hetkedest koos oma väikse beebiga, neid pilte on hästi tore ka lapsel endal vaada, sest varem või hiljem tekib neil huvi oma beebiea vastu.