7 asja, mis elu rasedana mugavaks teevad

Üldiselt tundub see 9 kuud nii piisavalt lühike aeg, et ei taheta ainult rasedusega seotud asju osta, eriti selliseid, millega pärast midagi teha ei ole, ometigi on mõned sellised asjad siiski päris kasulikud ning samas on ka neid, mis hiljem beebi saabudes ära kuluvad.


Mugavad riided - olenevalt naisest võib see vajadus uute riiete järgi saabuda varem või hiljem, aga enamusel ei õnnestu rasedana oma tava garderoobiga algusest lõpuni ära käia. Palju annab teha ka lihtsalt sobivaid lõikeid valides, näiteks vabalt langeva pikema kleidiga võib õnnestuda käia pea terve raseduse ja kui see stiil endale meeldib, siis pärast ka. Küll aga tasub omale muretseda näiteks rasedate sukapüksid, mis ilusti jalas püsivad ning kõhtu ei sooni, see tundub väike asi aga on mängib päris suurt rolli enda hästi tundmisel, rasedate retuusid on ka sellised asjad, millega annab nii palju erinevaid riietusi kombineerida, et tasuvad end kuhjaga ära. Ka pesu, just rinnahoidjad võivad vajada juba raseduse ajal välja vahetamist, keha muutub ja ei ole mõtet end üritada pressida number või kaks väiksemasse rinnahoidjasse. Lisaks riietusele tasub kriitiliselt üle vaadata oma jalanõud, mugavad jalanõud aitavad rühi korras hoida ka kasvava kõhuraskusega, piisavalt laiad jalanõud, mis jalgu kokku ei pressi aitavad ära hoida väsitava päeva õhtuks paistes jalgu ning uusi jalanõusid valides võib olla nutikas valik kõik, mis ei vaja paelte sidumist, sest see võib suure kõhuga olla omaette väljakutse.
Nii ei pea tervet garderoobi vaid 9-kuuks uut ostma, aga mõned detailid teevad olemise mugavamaks ning seejuures enesetunde rõõmsamaks ajal, mil võib olla ka natuke keeruline oma muutuva kehaga harjuda.


Riietuse juurest edasi minnes tooks välja ühe eseme, mis ka tihti ostmisel kahtlusi tekitab - rasedate joped-mantlid. Eks vajadus sõltub muidugi ka aastaajast ja ilmast ja elustiilist, aga kui tegelikult hästi istuv jope on ikkagi vajalik, siis tasub osta hoopis selline, mis sobib nii raseduse ajal kui ka hiljem lapsega koos kandmiseks ajal, mil laps on kandekotis või kandelinas. Nii võib sellise jope või mantli kasutusaeg olla napi paari kuu asemel hoopis paar aastat vähemalt. Selliseid riideid omale valides tasub suuruste osas olla tähelepanelik ning mitte ise varuga liialdada, nimelt võib enamasti need joped valida oma tavasuuruses, sest lisaruumi kasvavale kõhule või beebile kotis annavad kaasas olevad vaheliistud, nii saad seda jopet pärast rasedust ka ilma lapseta kanda ning see on ikka paras.

Kui mainida veel midagi sellist, mis abiks nii rasedale kui hiljem beebiga koos toimetades, siis võib selleks olla nuudelpadi/imetamise padi. Kui valida selline, mille saad magades omale sättida kõhtu ja selga toetama võib uni palju magusamaks muutuda, sest ei pea ööläbi tegelema omale magamiseks mugava asendi leidmisega ja kui rasedus niigi võib vahel päris väsitav olla, kulub kvaliteetne uni alati ära.

Beebi saabudes saab sama patja kasutada vajadusel imetamise ajal enda või lapse toetamiseks, möödub pisikesega päris palju aega just imetades ja selle eduka kulgemise üks eeldusteks on ka see, et nii ema kui laps end igati mugavalt tunnevad ning seejuures lõõgastuda saaksid.


Ka korralik korduvkasutatav veepudel kulub ära juba raseduse ajal, kui on oluline meeles hoida piisavalt vedelikke tarbida, hea valik on mõni selline, mis veidi ka temperatuuri hoiab, et näiteks suvel vesi jahedana püsiks ning talvel jalutama minnes päris jääkülmaks minna ei laseks. See sama veepudel võib abiks olla nii sünnitama minnes kui ka hiljem koos beebiga toimetades, sest ka imetav ema ei tohi vee joomist unustada ja enamasti kasvav janu seda ka ei lase, siis on hea, kui end juba koos beebiga diivanile sisseseadnuna on täidetud veepudel kohe kõrvalt võtta (koos oma lemmiksnäkiga ;) ).

Asi, millele küll pärast beebi saabumist enam rakendust ei ole kuid mis võib olla lausa eluliselt oluline on turvavöö suunaja selleks, et turvarihm autos ei jookseks üle kõhu ning tugevama pidurduse või õnnetuse korral ei sooniks rihm kõhtu. Mis tahes turvavarustuse juurde kuuluvat valides tasub muidugi alati veenduda, et tegemist on just selleks otstarbeks mõeldud asjaga.

Kehahooldustooteid on naistel juba enne rasedust tõenäoliselt oma jagu, kuid arvestades, et meie keha teeb rasedusega ajal läbi suure muutuse, siis tasub teda toetada ning head niisutavad kreemid kuluvad alati ära. Garantiid ilmselt ei anna ükski kreem, kas venitusarmidest õnnestub pääseda või ei, aga kõhu kasvades ja naha venides on ka lihtsalt endal mugavam ja meeldivam olla, kui nahk on piisavalt nö toidetud, ka aitab see tihti naha venimisel tekkiva sügeluse vastu.


Kel vähegi võimalust, siis hea mõte on endale beebiootuse ajal lubada mõni mõnus massaaž või kehahoolitsus, mis just selleks puhuks mõeldud, aga pea sama hästi mõjub ka enda liigutamine ning kui selleks sobib muidugi ka lihtsalt jalutamine võib päris meeldiv kogemus olla ka hoopis rasedate vesivõimlemine või lapseootuse jooga, viimases suurt rolli mängiv hingamine on ka miski, millest kasu sünnituse ajal.
Igaljuhul on kõik need tegevused sellised, mida võiks rasedana teha ja mis panevad end sel ootuse ajal hästi tundma, aga on samal ajal kasulikud nii kehale kui meelele. Ja kui beebiootel naine ise ehk ei raatsi mõnd neist asjadest ette võtta või ei ole tal teiste laste kõrvalt selleks hoopis aega, siis on need sellised asjad, mida kingitusena sellele emale teha - kinkida massaaž ja samal ajal lapsehoidmine kõlab ilmselt pea igale emale päris imeliselt.