Mis teeb elu beebiga mugavaks?

Selge on see, et vastsündinul on suures plaanis vaja oma vanemate lähedust, täis kõhtu ja kuiva olemist, aga ometigi on tavaliselt ühe tillukese inimesega koos kodu hõivanud ka hunnik igasugu beebikraami. Kuidas siis osta ja varuda asju nii, et kõik vajalik oleks olemas, aga ebavajalik jääks ostmata?


Hästi oluline on alustada oma vajaduste läbi mõtlemisest - milline on teie pere elustiil, elukoht, kuidas teie elukorraldus lapsega välja hakkab nägema, nii selguvad need kriteeriumid, mis beebi varustuse valikul teie jaoks määravaks saavad.


Aga alustame siis suurematest asjadest, milleks enamasti on nii turvahäll kui vanker. Turvavarustust valides võiks kindlasti uurida turvatestide tulemusi, aga ka oma autoga sobivust - hea variant on enne ostu turvahälli ka autosse proovida. Kui on soov osta asju pikka kasutusaega silmas pidades, siis võiks vaadata ka selliste turvahällide ja aluste poole, kus samale alusele saab hiljem ka turvatooli kinnitada. Olenevalt elustiilist võib tekkida ka vajadus turvahälli aegajalt käru raamil kasutada, et teha kiire käik poodi või arsti juurde ning säästa oma keha hälli ja lapse käes tassimisest.


Nii jõuame vankri valikuni, mis vahel tundub, et värsketele vanematele suurimat peavalu valmistab. Tegelikult ei ole käru valimises midagi keerulist, kui on selgeks tehtud, et mis teie elustiili juures tõesti vajalikud ja olulised omadused on. Kui elada linnas ja liftita majas, siis on kindlasti oluline jälgida käru kaalu ja selle trepist tassimise võimalusi. Kui liigute palju autoga ning ruum käru paigutamiseks on seal piiratud, siis kompaktne kokku panek võib osutuda eriti vajalikuks. Ja kui liigute palju keerulisematel teedel ja maastikul siis ei saa kompromisse teha käru maastiku läbivuses. Ja teistpidi - kui elada linnas ja liftita 5. korrusel, siis ei pruugi väga vinge tangiga teie elus mugavalt midagi teha.

Vankrit ostes võib muidugi valida komplekti, kus on kohe olemas nii vankrikorv kui hilisemaks ajaks istumise osa kuid võib esialgu osta ka vaid korviga versiooni ning lapse kasvades siis kas istme juurde või vajaduste muutudes üldse vaid istumisosaga käru.


Selleks, et külmal ajal oleks nii turvahälli kasutamine beebile turvaline kui ka kärus magamine soe tasub valida ka soojakotid, mis teevad elu palju lihtsamaks. Turvahällis ei tohi lapsi sõidutada paksude kombedega ja nõnda pakuvad spetsiaalsed soojakotid võimalust, et laps on seal ühtaegu nii soojas kui ka turvaliselt, sest lapsed on soojakoti sees õhukeste riietega ning rihmad jooksevad võimalikult tihedalt vastu keha.


Ka vankrisse magama panna on soojakoti sisse last mugav, vähem on vaja last riietada ning pikad uned ka krõbedama külmaga mööduvad muretult. Olenevalt lapse sünni ajast tasub muidugi vaadata, et kas esmajoones on vajalik päris talvine soojakott või hoopis õhem kevad-sügis variant.


Kärutada ja autoga sõita on muidugi tore, kuid vahel on vaja hoopis abivahendit selleks, et pakkuda oma beebile temale nii vajalikku lähedust ning ise samal ajal siiski teha ka oma toimetusi. Et lapsevanem saaks beebiga koos olles vahel käed tegutsemiseks vabaks on üsna asendamatu abimees ergonoomiline kandevahend - olgu selleks siis kandelina või kandekott. Hea kandevahend laseb lapsel olla temale loomulikus konna ehk “M” asendis, kus selg on kergelt kumer ning jalad toetatud põlve alt põlve alla - see sama asend, mille väike beebi võtab ise kui oma vanema süles end puhkama sätib. Parim variant kandevahendi valimiseks on erinevaid enne ostu proovida, et veenduda ka kandjale mugavuses.


Voodi, vanni ja lamamistooli valik sõltub paljuski sellest kui palju ruumi kodus nende asjade mahutamiseks on. Tihti magavad beebid üldse esialgu kaisus ning parim lahendus voodiks võib osutuda reisivoodi, mida saab kasutada päevasel ajal näiteks elutoas, öösel vanemate voodi kõrval ning loomulikult reisides - nii on beebil üks kindel oma turvaline koht, kus alati puhata.

Vanni valides tasub mõelda, et kas vajalik on ehk selle eriti kompaktne hoiustamine ja ka seda, et kuhu vanni asetada on võimalik, et iga õhtuste vannitamiste ajal ka värskete vanemate selga säästa ebamugavatest sundasenditest.
Lamamistool võib olla hoopis multifunktsionaalsem kui esmapilgul tundub, sest täna on neid ka selliseid, mis esialgu on beebile pikutamise kohaks, aga hiljem kasutatavad ka söögitoolina ning isegi juba suurema lapse toolina, et laps ulatuks laua taha paremini kui tavaliselt toolilt.


Beebile riideid ja muid tekstiilist asju nagu voodipesu, tekikesed, vannilinad jms valides tasub eelistada naturaalseid materjale, mis pisikese õrnale nahale parimad. Kui jahedamal ajal aitavad hästi last soojas hoida näiteks meriino ja siidi-villa asjad, siis palaval suvel on abiks nii siidi kui bambuse sisaldus riietes aga miks mitte ka linased tekikesed. Kuna lapsed kasvavad just alguses kiiresti, ei ole mõtet üht suurust liiga palju varuda, vahel ei jõua nad neid asju kanda rohkem kui paar nädalat.


Just õrna nahka silmas pidades ei tasu liialdada isegi mitte selleks spetsiaalselt mõeldud nahahooldus toodetega, kuid kui tekib vajadus siiski naha niisutamiseks või hoopis päikese eest kaitsmiseks tasub valida sellised kreemid, mis ei sisalda ebavajalikku keemiat.


Kõigile on teada, et beebid vajavad ka mähkmeid ning et neid kulub ikka väga palju, kuid võib kaaluda ka teistsugust lähenemist, mis säästab nii raha kui keskkonda ning vähendab ka beebi kokkupuudet erinevate kemikaalidega - seda võimaldavad moodsad riidest mähkmed. Tänapäevased korduvkasutatavad mähkmed ei erine kasutusmugavuse poolest eriti ühekordsetest, vaid musta mähkme ära viskamise asemele asetad selle pesumasinasse pessu. Riidest mähkmed on ka hea variant, mida paluda sõpradelt ning sugulastelt katsikukingiks - nii saavad kingitused praktilised ja vajalikud ning ei teki koju tarbetuid vidinaid või ühetaolisi mänguasjade virnasid.

Selleks, et nii mähkmed, varuriided kui muu vajalik beebiga kodust väljudes kaasas oleks on mõistlik need asjad ühte kindlasse kotti paigutada, mida siis hõlpsalt kaasa saab haarata. Selline kott võib olla juba vankriga komplektis, aga selle võib valida ka eraldi. Klassikaliste õlakottide asemel võib mugav variant olla ka hoopis seljakott, mis tihti ka isadele meeldivam tundub.


Kui suuremad asjad, mis nõuavad rohkem läbi mõtlemist ning valimist on olemas, siis kõike muud saab väga edukalt ka jooksvalt juurde osta vajaduse tekkides, sest kindlasti on igal perel ikka mõned soovid ja lemmikud, mis selguvad alles oma beebiga koos kasvades.