Mida enne beebi saabumist valmis varuda

On asju, mida saab vabalt pärast beebi sündi ja vajaduse tekkides omale osta, aga on ka neid asju, mis võiks juba enne uue ilmakodaniku saabumist olemas olla, mõned sellised ka siin täna kirja paneme.


Beebiriided ja nende vajadus ei tule ilmselt kellelegi üllatusena, aga neid üliarmsaid pisikesi riideid valides tasub hästi läbi mõelda, et mis teile päriselt ära kulub. Näiteks vastsündinu või paarikuuse suuruses kleidid on küll võrratult nunnud, aga samal ajal äärmiselt ebapraktilised beebiga toimetamiseks. Ka suuruste osas ei oska enamasti me ette näha, et kui kaua üht või teist numbrit beebi kanda saab, seega on mõistlik koju varuda küll pisikesed riided, aga kogustega mitte üle pingutada. Ka neid kõige pisemaid 50/56 suurus asju tasub võtta, sest on palju mõnusam lapsega toimetada, kui riided on talle parajad ja ta neisse paar numbrit suurematesse asjadesse ei upu. Nutikas valik on osta riideid, mis on kantavad üle kahe suuruse, pikendatavad püksid, kahe trukirea ja tagasikeeratavate käistega bodyd, nii on riided küll parajad, aga saavad ka mõistlikult pika kasutuse. Materjalidest eelista naturaalseid, jahedal ajal, aga samas ka suvel tasub end kurssi viia meriino ja siidi-villa riietega, mis aitavad beebidel oma kehatemperatuuri paremini hoida kui puuvill.


Mähkmed on ka sellised asjad, mis beebile mõeldes üsna esimesena pähe tulevad ja neid kulub palju ning eriti palju just alguses. Hea on koju varuda paar pakki vastsündinu mähkmeid, et sünnitusmajast saabudes oleks miskit olemas ja ei pea kohe poodi tormama. Kuna ette ei tea, millised mähkmed kõige paremini sobivad võib neid ostagi eri firmadelt.


Muidugi on võimalus ka juba päris vastsündinuga hakata kasutama riidest mähkmeid, mis hoiavad kokku raha, säästavad loodust ning on beebi vastas ka ehk meeldivamad. Tänapäevased riidest mähkmed ei jää oma kasutusmugavuse poolest alla ühekordsetele ning on samal ajal lisaks muudele plussidele ka kordades armsamad beebi jalas. Kui on plaan hakata beebiga kohe algusest riidest mähkmeid kasutama, tasub osta just vastsündinute suuruses mähkmed, sest nende puhul on kindlam, et need istuvad jalas paremini ning on seepärast ka lekkekindlamad. Koguseliselt võiks arvestada umbes 20-25 mähkmega, mis tähendaks siis igal teisel päeval nende pesumasinas pesemist. See arv võib tulla ka eri mähkmetüüpe kasutades üsna erinevate komplektidena - näiteks kõik ühes mähkmeid ongi täpselt see arv vaja kuid kasutades mähkmekatteid ja sisusid annab vähema hulga katete ja rohkema hulga sisudega vägagi minimalistliku koguse ja kuludega hakkama saada.
Kui beebi kasvab, saab üle minna järgmisele mähkmesuurusele, mis kestavad juba mähkmeea lõpuni.

Beebivann võiks ka kodus olemas olla, sest isegi kui olemas on suur vann, siis on ebamõistlik seda igal õhtul või üle õhtu selleks mõneks minutiks vett täis lasta ning väiksema koguse veega peaks ise üsna kehvas sund asendis üle vanni ääre kõõluma. Muidugi saab beebit pesta ka duši all, kuid vähemalt esialgu võib olla natuke kindlam toimetada temaga väikses vannis, kus saad paremini jälgida vee temperatuuri ning ei pea ka muretsema, et kas see väike beebi on sul seal vee all päris kindlalt käes.


Vannile lisaks on hea, kui kodus on olemas kohe ka muu beebi hügieenitoiminguteks vajalik, pisikesed lapid silmade ja naba puhastamiseks ning küünekäärid.


Asi, mida loodetavasti ei lähe võimalikult kaua vaja, aga mis võiks ka olemas olla on inhalaator, millega saab nohusse jäänud beebile leevendavat auru teha. See on miski, mille vajadus võib tekkida ka keset ööd ja siis on ainult hea, kui masin kohe kapist võtta.


Kergesti liigutatav beebihäll/voodi või mõni muu hea lahendus, kuhu beebi turvaliselt magama panna või niisama pikutama ja seda just päevasel ajal ning näiteks elutoas võiks olemas olla, sest isegi kui meil on sisse seatud kõige armsam lastetuba koos suurepärase voodiga, ei pruugi beebi seal üldse olla tahta kui vanemad toimetavad hoopis elutoas või köögis. Mõnus beebipesa või kompaktne reisivoodi võib abiks olla ka siis, kui peres on ees ootamas suurem õde või vend, kes lihtsalt põrandale tekile või diivanile pandud beebi juures ei oska nii hästi tema ohutut olemist jälgida. Boonus, kui saad sama lahendust ka näiteks reisil olles kasutada.

Ka paar tekikest võiks olemas olla, mida saab nii kärru kui hälli beebile peale panna, aga ka alla, kui tahta teda kuskile asetada, aga on oht, et ta ajab piima välja või ei ole pind ise selline, millele otse lapse tahaks panna. Kalliks saanud beebitekk võib mõnel lapsel olla hiljem ka lausa kaisulooma asemel (ja seda on parem pesta kui päris kaisuloomi).


Turvahäll on kindlasti vajalik, kui beebit on vähegi vaja autoga sõidutada, olgu selleks siis enda auto või takso. Esimene kasutuskord on ju juba sünnitusmajast koju sõites seega mõistlik see juba enne beebi sündi ära osta ning olenevalt aastaajast otsustada, kas on vajalik kasutada ka turvahälli soojakotti, mida tehakse nii paksemaid talveks kui õhemaid kevad-sügis perioodiks. Soojakott on vajalik, et beebil oleks hea ja soe ning, et teda ei peaks paksult riietama, mis takistaks turvarihmade tihedalt keha ligi hoidmist.


Kui siiani on kõik mainitud asjad ainult beebile, siis tasub ka emal mõned asjad enda tarbeks ette valmis osta. Näiteks hooldusvahendid, imetamistopid ja -pesu lähevad käiku üsna esimesest hetkest ja aitavad ka palju kaasa sellele, et uudsesse ema rolli sisseelamine kulgeks mugavalt.


Imetamisega seoses võiks olemas olla ka rinnapadjad, mis aitavad riideid piimavoolust kuivaks jätta. Ka neid on olemas nii ühekordseid kui korduvkasutatavaid ning mõlema valiku puhul võiks varu olla pigem veidi suurem kui väiksem, sest mõistlik on neid patju vahetada pigem tihedamini kui et harvemini, et rind ei peaks kaua vastu niisket patja olema.
Lisaks asjadele on mõistlik juba ette otsida ka imetamisnõustaja kontakt, kelle poole pöörduda kohe kui peaks probleeme või muresid selle teemaga olema.


Ja kuigi kahjuks me keegi ei saa ette oma unevajadust täis magada, siis kui vähegi võimalik, võiks enne beebi saabumist tulevane ema ja ka isa veidi rahulikumalt võtta, sest kui vanemad lähevad puhanuna ja nii öelda täis laetud akudega uuele rollile vastu on kõige selle uuega harjumine palju kergem ja mõnusam.